W wolnej chwili piekę ciasta
Od kilku lat moją pasją i jedną z form spędzania aktywnie czasu wolnego jest gotowanie. Na każdą okazję to ja przygotowuję ciasta i sałatki. Najbardziej lubię piec różne ciasta, ciasteczka, babeczki. Jednym z moich ulubionych jest ciasto marchewkowe.
Składniki:
180g mąki pszennej
2 kopiaste łyżki mąki kokosowej
180g cukru
100ml oleju słonecznikowego
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 łyżeczki cynamonu
3 duże (starte na drobnych oczkach) marchewki
Krem:
1 opakowanie białego serka
200g mascarpone
3-4 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni
2. Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę i miksując powoli dodawaj olej, aż cały wmieszasz.
3. Dodaj mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i marchew i dokładnie wymieszaj mikserem.
4. Formę do pieczenia wyłóż papierem, przelej ciasto i wstaw do piekarnika na 40 minut.
5. Podczas pieczenia zrób krem.
6. Serki utrzyj z cukrem pudrem na gładką masę.
7. Upieczone i ostudzone ciasto przełóż na talerz, posmaruj kremem.
Smacznego!
Wiktoria
Komentarze
Prześlij komentarz