W wolnej chwili piekę ciasta

Od kilku lat moją pasją i jedną z form spędzania aktywnie czasu wolnego jest gotowanie. Na każdą okazję to ja przygotowuję ciasta i sałatki. Najbardziej lubię piec różne ciasta, ciasteczka, babeczki. Jednym z moich ulubionych jest ciasto marchewkowe. 


Składniki:

180g mąki pszennej 

2 kopiaste łyżki mąki kokosowej

180g cukru

100ml oleju słonecznikowego

4 jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2-3 łyżeczki cynamonu

3 duże (starte na drobnych oczkach) marchewki


Krem:

1 opakowanie białego serka

200g mascarpone

3-4 łyżki cukru pudru


Sposób przygotowania:

    1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni

    2. Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę i miksując powoli dodawaj olej, aż cały wmieszasz.

    3. Dodaj mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i marchew i dokładnie wymieszaj mikserem.

    4. Formę do pieczenia wyłóż papierem, przelej ciasto i wstaw do piekarnika na 40 minut.

    5. Podczas pieczenia zrób krem.

    6. Serki utrzyj z cukrem pudrem na gładką masę.

    7. Upieczone i ostudzone ciasto przełóż na talerz, posmaruj kremem.


Smacznego!

Wiktoria




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

JAZDA NA ROWERZE, CZYLI ŚWIETNA ZABAWA

Pasja z piórem

Przyroda